Header Ads

20 Pulau buatan manusia, dianggap terbaik di dunia.

Pulau terbentuk secara semula jadi melalui mekanisme geologi. Tetapi dengan kecanggihan teknologi dan sedikit bantuan alam, manusia juga boleh membuat pulau buatan mereka sendiri yang boleh dibentuk sesuka hati.
Inilah 20 pulau terbaik buatan manusia yang paling mempesona dan terindah .

1. REAL MADRID ISLAND , UAE
20 Pulau buatan manusia, dianggap terbaik di dunia.
Terletak di Emiriah Arab Bersatu . Real Madrid Island dilegasikan oleh pasukan bola sepak Sepanyol , Real Madrid , yang merancang untuk membina sebuah pulau bernilai 1 bilion dolar . Tempat peranginan ini diperuntukkan untuk peminat bola sepak . Pulau ini mempunyai dua hotel mewah , villa yang nyaman , dan sebuah stadium di tengah laut dengan 10,000 tempat duduk .


2. PULAU KAMFERS DAM, AFRIKA SELATAN
20 Pulau buatan manusia, dianggap terbaik di dunia.
Pulau berbentuk huruf S raksasa ini terletak di Tasik Kamfers , utara Kimberley , Afrika Selatan . Pulau yang dibina tahun 2006 ini telah menjadi tempat membiakkan haiwan flamingo . Pulau ini sangat penting terutama bagi flamingo kecil . Kira-kira 50,000 flamingo tinggal di pulau ini . Namun pulau ini sekarang dalam bahaya kerana peningkatan paras air dan kemerosotan kualiti air .


3. PULAU DANUBE , AUSTRIA
20 Pulau buatan manusia, dianggap terbaik di dunia.
Terletak di pusat bandar Vienna , Austria , di antara Sungai Danube dan saluran New Danube . Pembangunan pulau ini sudah bermula sejak awal tahun 1970an . Sistem kawalan banjir telah direka untuk melindungi pulau dari banjir yang boleh mengalir hingga 14,000 meter padu per saat . Kira-kira 2 juta pokok dan semak - semak ditanam antara tahun 1974 dan 1988.


4. PULAU UROS , PERU
20 Pulau buatan manusia, dianggap terbaik di dunia.
Penduduk Uros di Peru tinggal di atas pulau terapung yang terbuat dari alang - alang yang tumbuh sepanjang sisi Tasik Titicaca , Puno . Mereka menuai alang - alang kemudian mengikatnya erat - erat dan membina tapak pulau terapung . Pulau yang lebih besar didiami kira-kira 10 keluarga , sementara pulau yang lebih kecil ( lebar kira-kira 98 kaki ) didiami dua atau tiga keluarga .


5. OUR LADY OF THE ROCKS , MONTENEGRO
20 Pulau buatan manusia, dianggap terbaik di dunia.
Pulau ini merupakan tempat dimana sebuah gereja Katolik bernama Our Lady of The Rock berada . Gereja tersebut merupakan rumah bagi 68 lukisan cat minyak para penguasa di zaman Baroque , dan lebih daripada 2,500 tablet emas dan perak . Untuk sampai ke pulau tersebut , pengunjung perlu naik perahu dari Perast dan membayar wang kira-kira 3 euro .


6. MEXCALTITAN , MEXICO
20 Pulau buatan manusia, dianggap terbaik di dunia.
Mexcaltitan adalah sebuah pulau - kota buatan kecil yang terletak di pantai negara bahagian Mexico . Pulau ini sarat akan kisah legenda rakyat Mexico dan diperkenalkan sebagai destinasi pelancongan utama . Mexcaltitan boleh kesana dengan menaiki perahu dari La Batanza , sebuah kawasan dermaga yang berjarak kira-kira 40 kilometer dari bandar Santiago , Ixcuintla .


7. KHAZAR ISLANDS , BAKU
20 Pulau buatan manusia, dianggap terbaik di dunia.
Khazar Islands , juga dikenali sebagai Caspian Islands , adalah pulau buatan yang terletak 25 kilometer dari ibu negara Baku , dengan luas kira-kira 3,000 hektar di atas Laut Kaspia . Avesta iaitu syarikat yang membinanya , merancang pulau ini untuk dihuni satu juta orang , mempunyai 150 sekolah , 50 rumah sakit , berpuluh-puluh taman , tempat shopping , kampus , bahkan litar F - 1 . Kepulauan Khazar dibina dengan kos 100 bilion dolar .


8. ORSOS ISLAND , AUSTRIA 
20 Pulau buatan manusia, dianggap terbaik di dunia.
Orsos Island merupakan satu - satunya pulau bergerak di dunia dibina oleh sebuah syarikat Austria . Pulau ini dilengkapi dengan dua enjin diesel untuk menggerakkannya . Pulau ini adalah gabungan kapal pesiaran dengan rumah yang selesa . Luasnya kira-kira 100 meter persegi , lengkap dengan pelbagai kemudahan mewah .


9. UMI HOTARU , JEPUN
20 Pulau buatan manusia, dianggap terbaik di dunia.
Tokyo Bay Aqua - Line adalah jalur ekspres yang menghubungkan Kawasaki , Kanagawa dengan Kisarazu , Chiba . Ini adalah jalan raya menyeberang teluk yang dibentuk oleh terowong bawah air dan jambatan . Aqua - Tunnel , sejauh 9.6 km , bermula dari Kawasaki . Pada sambungan antara terowong dan jambatan , ada sebuah pulau buatan besar yang disebut Umi Hotaru .


10. ILE AUX CYGNES , PARIS
20 Pulau buatan manusia, dianggap terbaik di dunia.
Ile aux Cygnes adalah sebuah pulau buatan yang dibina di Seine , Paris . Dibina pada tahun 1827 untuk melindungi pelabuhan Grenelle , pulau ini mempunyai tiga jambatan pejalan kaki . Salah satu ciri utama dari pulau ini adalah replika patung Liberty yang menghadap ke arah patung Liberty yang asli di New York . Itu hanya mempunyai panjang 850 meter dan panjang 11 meter .


11. AMWAJ ISLANDS , BAHRAIN
20 Pulau buatan manusia, dianggap terbaik di dunia.
Amwaj Islands adalah sekumpulan pulau buatan yang dibina di Teluk Parsi , sebelah timur laut Bahrain . Ini merupakan projek perintis di Bahrain , yang menawarkan 100 % pemilikan tanah pegangan bebas bagi para pengeksport yang tinggal di Kerajaan Bahrain . Amwaj memperkenalkan beberapa teknologi baru , termasuk Geotubes untuk kaedah tambak pulau , saluran air kumbahan vakum dan serat optik Smart City .


12. THE THUMS ISLANDS , CALIFORNIA
The Thums Islands adalah satu daripada empat pulau buatan di Teluk San Pedro di lepas pantai Long Beach , California . Pulau buatan ini dibina pada tahun 1965 untuk memasuki kawasan perlombongan East Wilmington . Kepulauan ini dikendalikan oleh Thums , sebuah konsortium yang dibina atas persetujuan Texaco , Humble Oil ( sekarang Exxon ) , Union Oil , Mobil Oil , dan Shell Oil .


13. THE PEARL , QATAR
The Pearl di sebut juga ' Pearl of the Gold ' , merupakan pulau buatan yang terbentang sepanjang 988 hektar yang terdapat di Doha , Qatar . Pulau yang dihuni oleh 40,000 orang ini berbentuk seperti rangkaian mutiara dan berlian yang mempunyai 6 jalur high way yang terletak 20 km dari Doha International Airport . Pulau yang dibina dengan kos US $ 2.5 bilion ini mempunyai kemudahan sangat lengkap seperti apartement , 3 hotel mewah dan kemudahan hiburan lain .


14. DURRAT AL BAHRAIN
Durrat Al Bahrain merupakan pulau buatan yang terbesar di Al Bahrain , pulau ini terdiri dari 13 rangkaian pulau buatan dengan keluasan kira-kira 20 jt meter persegi dengan bentuk 6 pulau berbentuk ikan dan 5 pulau berbentuk bulan sabit . Kemudahan di Durrat Al Bahrain begitu lengkap , terdapat hotel lima bintang , padang golf yang luas , 12 jambatan . Pembangunan pulau ini memakan dana kira-kira US $ 1.3 bilion .


15. PEBERHOLM , DENMARK
Paberholm disebut juga sebagai pulau lada . Pulau buatan yang ada di Denmark ini mempunyai luas 400 × 500 meter persegi , pulau ini juga dilengkapi dengan terowong kereta dengan panjang 4050 meter ditambah 2 lajur rel kereta api yang terpanjang di Eropah . Selain terowong dan rel pulau ini juga dilengkapi dengan jambatan yang cukup megah sepanjang 16 km yang menghubungkan dua negara iaitu Sweden dan Denmark .


16. THILAFUSI
Thilafusi awalnya adalah sebuah lagun yang mempunyai panjang 7 km dengan lebar 200 meter . Pulau ini lebih banyak digunakan untuk kegiatan industri seperti pembuatan perahu , simen pembungkusan , gas metana , dan pelbagai aktiviti industri dalam skala besar . Tapi sayangnya , pulau ini juga digunakan sebagai tempat pembuangan sisa akhir terutama sisa indusri serta sedikit masyarakat juga membuang limbahnya di tempat ini .


17. THE WORLD ISLAND , DUBAI
Merupakan kumpulan 300 pulau berbentuk peta dunia yang terletak di lepas pantai Dubai Emiriah Arab . Setiap pulau - pulau kecil di World Island mempunyai luas 23.000 meter persegi hingga 24,000 meter persegi dan dibahagikan menjadi 4 kategori . Dengan harga setiap pulau mencapai 15 - 45 juta dollar Amerika . The World Island dibina dengan menggunakan pasir yang telah dieksploitasi dari dasar laut , dan akses ke pulau ini hanya boleh menggunakan boat , helikopter dan pesawat amfibia .


18. PALM ISLAND , DUBAI
Sama seperti The World Island , Palm Dubai juga terletak di Emiriah Arab Bersatu . Pulau ini adalah pulau buatan yang terbesar di dunia . Di dalamnya juga terdapat 3 pulau dengan kemudahan istimewa seperti hotel bintang , apartement eksklusif tepi pantai , villa , taman hiburan air , restoran , pusat membeli-belah , kemudahan sukan dan spa kesihatan . Pembangunan Palm Island telah bermula sejak tahun 2001 dan pulau ini telah menjadi tempat pelancongan yang begitu ramai oleh pelancong .


19. TOKYO DISNEYLAND ISLANDS
Tokyo Disneyland adalah sebuah taman bertema antarabangsa yang terkenal di Jepun. Salah satu sebab mengapa Disneyland Tokyo begitu terkenal dan juga berbeza dari Disneyland Amerika Syarikat adalah kerana terletak di pulau buatan manusia di Urayasu, Chiba. Tokyo Disney Resort adalah salah satu tempat pelancongan yang terbesar dan juga merupakan Disneyland pertama yang dibina di luar Amerika Syarikat. Pulau ini telah berdiri selama 32 tahun.


20. NO MAN'S LAND FORT , BRITAIN
Pulau ini dikenali sebagai "pulau untuk penjahat Bond" dan rayuan itu penting untuk reputasinya. Fort Land Tanpa Manusia ; terletak di luar pantai Britain, mempunyai luaran berupa perisai bersalut granit dan dinding keluli . Kubu era Victoria laut pernah dibina untuk menangkis serangan oleh tentera laut Perancis, tetapi kini ia berfungsi sebagai sebuah hotel dengan 21 bilik, dua landasan helikopter dan kolam renang dalaman yang dipanaskan .

1 comment:

 1. BROKER TERPERCAYA
  TRADING ONLINE INDONESIA
  PILIHAN TRADER #1
  - Tanpa Komisi dan Bebas Biaya Admin.
  - Sistem Edukasi Professional
  - Trading di peralatan apa pun
  - Ada banyak alat analisis
  - Sistem penarikan yang mudah dan dipercaya
  - Transaksi Deposit dan Withdrawal TERCEPAT
  Yukk!!! Segera bergabung di Hashtag Option trading lebih mudah dan rasakan pengalaman trading yang light.
  Nikmati payout hingga 80% dan Bonus Depo pertama 10%** T&C Applied dengan minimal depo 50.000,- bebas biaya admin
  Proses deposit via transfer bank lokal yang cepat dan withdrawal dengan metode yang sama
  Anda juga dapat bonus Referral 1% dari profit investasi tanpa turnover......

  Kunjungi website kami di www.hashtagoption.com Rasakan pengalaman trading yang luar biasa!!!

  ReplyDelete

Powered by Blogger.