Header Ads

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Kalian tahu tak betapa pentingnya lanskap ??

Dengan adanya lanskap kat rumah ni mampu membuatkan minda kita menjadi tenang dan nyaman. Kalau jenis yang sukakan lanskap, tiap pagi je mesti nak keluar rumah menghirup udara segar. Selalunya, rumah yang banyak pokok ni mesti sejukkk je rumah dia kan lepas tu mula lah nak acah2 ada kat Cameron Highland kahkah. 

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Mama punya waktu ke kebun mesti antara pukul 8:00 (atau lepas kemas rumah) sampailah pukul 11 pg (sbb nak kena masak mknn tengahari). Lepas tu belah petang pulak sambung pukul 5.30 sampai pukul 7. Mesti ada je benda yang beliau nak buat maklumlah apabila sel2 otak berhubung kihkih... Bak kata dia, kalau tak berkebun boleh migrain >.<

So lanskap ni terletak di tepi rumah. Biasalah rumah kampung kan hidup berjiran. Rumah iolss takde tembok besar cina. Jadi tujuan letak pokok rimbun ni adalah untuk mewujudkan ruang privasi sebagai tempat lepak family. Selain tu jugak, kalau letak pokok rimbun tepi rumah ni akan menjadikan rumah sejuk nyaman je ibarat memakai penyaman udara coway. Kalau nak tau kat ruang ni siap ada kolam mini (yang pastinya buatan ayah hehe) dan rumah kura-kura tau !

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.


Sila cari binatang tersembunyi. Siapa jumpa memang dia mata 'Hawk Eyes' hikss.

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Antara pokok kesayangan mama ialah pokok bunga kertas. Dah macam-macam kaler pokok bunga kertas ni mama kawenkan. Bunga kertas merupakan salah satu pilihan ramai untuk dijadikan pokok hiasan laman sebab ia senang dijaga dan senang berbunga. Kalau sekali berbunga memang sangat rimbun dan menambah seri laman mengalahkan seri pengantin !

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Okay untuk stepping stone ni pulak, of course lah DIY !!! Yang hitam2 tu bukan comot tahi lembu tau tapi tu lumut2 yang dah tumbuh jadi dia nampak lah macam klasik gittew.. Lisa suka barang2 klasik ni sbb nampak unik kan. Kalau nak tau, stepping stone ni ayah yang buat. Simple cement stepping stone with recycle mosaic on it.

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Okay cer teka ni pondok apa ?

Nampak tak penyodok dengan pencakar tu? Pondok ni ada kat belakang rumah. Konon2 lepas buat gotong royong kaut sampah kering dan bakar sampah, pondok ni jadi tempat berehat. Tapi apakan daya pondok ni akhirnya telah ditawan oleh si kembar untuk main 'mak-mak' bersama rakan-rakannya hahahaah


Okay untuk gazebo ni pulak dibina khas oleh ayah dan dihias oleh mama. Macam biasalah mama buat design, lepas tu ayah lah yang buat. Semua buat sendiri tau.

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Curi2 ambik gambar mama kihkihkih. Kalau dia tau ni mesti dia marah hahahah >.<

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Helloooo gaisssss, kereta tolak yang dah rosak jangan buang. Boleh buat pasu bunga kayh. Selagi boleh recycle kita recycle.

Indahnya lanskap Mama, lubuk mencari ilham terapi minda.

Kalau ikutkan banyak lagi tau lanskaps yang nak tunjuk kat chuolls tapi takpe nanti Lisa buat entry lain pulak.. Siapa lagi antara korang yang sukakan landskap ? Mungkin lepas ni kita boleh sharing-sharing kann... Tunggu next entry pasal rumah orkid dan Edible Garden pulak. See yaa...

10 comments:

  1. rajin berkebun..canatiknya landscap dia..teruja tgk..:)

    ReplyDelete
  2. amboi banyaknya. lepak dekat pondok tu petang2 mesti best

    ReplyDelete
  3. tak jemu melihatnya.. nanti bg lah gambar lain ye

    ReplyDelete
  4. nampak kemas dan cantik. turut menenangkan hati. balik kerja penat2, tengok tanaman bunga kehijauan daun mesti segala penat hilang kan

    ReplyDelete
  5. Paling win, kereta tolak dijadikan pasu. Terbaik.

    ReplyDelete
  6. Sejuk mata memandang kan... menarik la..banyak bunga kertas dan cactus laa...best bila ada laman besar macam ni

    ReplyDelete
  7. Waahhh lawanyaaa... tenang ja tgok ~

    ReplyDelete
  8. bestnya dapat kawasan rumah camni. kalau dok rumah flat atau apartment, ber-huhu je la... hehe

    ReplyDelete

Powered by Blogger.