Saturday, February 11

Bukan sekadar hiasan, "dreamcatcher" dipercayai dapat elak mimpi.



[11 gambar]
Pernah dengar kan dreamcatcher ?
Siapa yang jenis layan cerita korea, The Heirs,
mesti biasa tengok benda ni kan haha.
Okay sebelum tu bagi Lisa cerita dulu asal-usul dia.

Dreamcatcher ni asalnya dari orang Ojibwe
mula tersebar ke negara jiran melalui perkahwinan dan perdagangan.
Sesetengah masyarakat American Indian anggap dreamcatcher ni
sebagai simbol perpaduan dan
juga melambangkan identiti kaum mereka.

Ada yang anggap ia sebagai 'ihanbla gmunka'
bermaksud labah-labah
atau 'bawaajige nagwaagan'
yang bermaksud dream snare (jerat mimpi).

Ia diperbuat daripada tali membentuk jaring.
Then ditambah dengan pelbagai perhiasan lain
seperti bulu burung, manik, loceng
dan sebagainya.




Orang Ojibwe ni ada lagenda kuno tersendiri mengenai dreamcatcher. Diorang percaya adanya Spider Woman (haa korang ingat Spider Man je wujud kahkah) dan juga dikenali sebagai Asibikaashi yang menjaga masyarakat terutamanya kanak-kanak di situ.

Lama-kelamaan masyarakat ni berkembang hingga ke sempadan America Utara so menyukarkan si Asibikaashi untuk menjaga kanak2. Because of that, nenek moyang mereka ni pon buat lah magical webs untuk kanak2 ni sebagai azimat bimasakti carekawala gitteww. Dreamcatcher ni akan menghalang mimpi buruk dan cuma bagi mimpi yang indah-indah je masuk dalam minda. When the sun rises, semua mimpi buruk akan hilang seperti hilangnya gerlapan malam di pagi hari *cewahhh hiperbola sangat*

So dah tau asal-usulnya kan, sekarang meh tengok beautiful handcraft made by saudari berjiwa kreatif ni .. Ni baru sikit tau. Berkenan tak ? Kalau suka boleh lah singgah tengok and shopping kat ig dia. Dan paling penting jangan lupa follow ye ig @whimsykat. Follow yuk follow !!!




Artikel Terkait