Saturday, February 11

Sanggup buat 3500 rumah burung untuk melindungi "mereka".


[16 gambar] 
Siapa kat sini suka burung ? 
Kadang² bunyi burung ni buat kita rasa aman, tenang dan damai.
So bagi Emalisa, 
burung ni ibarat bagi kita harapan bahawa esok masih ada.
Cehh cehh.

Thomas Dambo salah sorang pencinta burung, 
tahap cinta dia level "guardian" tau.
Sebabnya,
dia dah pun membina lebih dari 3500 buah rumah burung 
sejak beliau memulakan hobi ini 7 tahun lalu. 
Niat dia hanyalah untuk memberi perlindungan kepada burung² ni 
dan secara tak lansung
bagi kita kesedaran 
untuk memelihara haiwan lain yang masih tinggal disekeliling kita.
Baik kan dia? Insoff kejap.




Beliau mulakan hobi ni sebab dia rasa penting untuk memastikan burung² ni kekal hidup di kawasan tempat tinggal mereka.




Rumah Burung burung ini telah dihasilkan untuk diletakkan di pintu masuk pejabat guaman yang terletak di Copenhagen. Beliau juga membuat hiasan rumah burung dari barangan terpakai.


Rumah burung ni pulak adalah sebahagian dari projek Happy City Birds dengan menggantungkan kesemua 300 buah rumah burung di sebatang pokok.


Kalau nak tau, rumah burung ni telah dihasilkan dari skateboards yang dah rosak. Cantikkan ?

Skateboard yang dah rosak ni pun sebenarnya telah didermakan
oleh pemain skateboards di sekitar Copenhagen.
See, macam² rumah bentuk rumah burung yang dia buat. 


Beliau juga ada menghasilkan rumah burung penyamaran supaya burung-burung ni takde lah takut sangat duduk kat dalam ni. 


Okay rumah burung yang ni pulak ada lebih kurang 600 buah untuk diletakkan di festival.



Artikel Terkait