Saturday, October 22

Nak minum teh hijau ada caranya. Nahh 5 tips bagi uols.



Minum teh hijau tanpa gula dan Perasa Tambahan
Teh hijau yang paling bagus adalah teh hijau dengan rasa asli tanpa gula dan perasa tambahan. Teh hijau yang diolah pabrik biasanya sudah berkurang atau hilang kandungan antioksidannya. Sedangkan teh hijau yang dikemas dalam botol biasanya juga sudah diberi pemanis buatan dan zat-zat kimia lain. mungkin kalorinya lebih tinggi daripada minuman soda atau sari buah.

Pilih Produk Teh Hijau yang berkualiti
Pilih teh hijau dari produk yang dah korang dah biasa contoh macam Boh atau Lipton. Jangan sebab nak murah pastu korang pon bantai beli brand ntah pape. Boh or Lipton pon takde lah mahal sangat. Standard lah RM 13++ untuk 50 uncang, sebulan pon belum tentu habis tauu.

Minum teh hijau masa tengah panas
Sebenarnya minum masa sejuk or panas tetap berkhasiat. Cuba kalau minum time sejuk tu maybe khasiat dia berkurang sikit so better minum masa tengah hangat.

Cara rendam Teh Hijau
Lain the lain caranya. Tapi biasanya rendam dengan air suhu antara 80-90 celcius. Nak rendam pon tak boleh lama-lama, paling tak pun Cuma 2-3 minit sahaja. Kalau nak buat secawan, rendam kejap pastu angkat and simpan uncang tu. Kalau rasa nak minum lagi boleh rendam uncang yang sama. Paling tak pon satu uncang boleh minum 3 kali pastu buang lah.

Jangka hayat Teh Hijau
makin segar teh hijau, makin hebat rasa dan khasiatnya. So bila dah beli sekotak tu jangan simpat lama-lama, habiskan terus. Kalau rasa tak boleh habiskan cepat, beli lah kotak kecik. Paling maksima simpanan the hijau ni 6 bulan je tau. Makin lama mereput kat dapur tu, makin kurang khasiat antioksidan teh hijaunya.

Related image

Artikel Terkait