Header Ads

TIRAMISU lulus Atkins !


125 gm cream cheese
250 gm mascarpone (boleh gantikan dengan creamcheese)
2-3 titik stevia (ikut tekak)
200 gm whipping cream
1 sudu kecil decaf nescaffe
10 gm gelatin halal+50 gm air panas (double boil)


1. Pukul whipping cream sampai stiff
2. Dalam bekas lain pukul cream, then masukkan mascarpone dan pukul lagi .
3. Masukkan nescaffe.
4. Masukkan stevia dan sesuaikan kemanisan ikut selera .
5. Masukkan gelatin yang d-double boil dengan air panas . Kacau dan masuk dalam bekas . Siap . Sejukkan dalam peti ais . Tak perlu bakar . Tak guna biskut lady finger .

Untuk topping , gunakan serbuk koko stevia dan campur dengan whipping cream . Rasa macam milo . 1 bekas lagi tabur je .

*Notakaki
-----------------
Anggaran carbo 15 gm, tapi dpt 4 bekas . Sehari mkn 1 bekas je , jangan ngelat pasal memang sedap . Hihihi

= gambar sebenar (bawah) mengikut resepi diatas =



Sumber : Buku Resepi Cik Bunga April
Resepi oleh : Rafidah Zainun
***** TEKAN GAMBAR DIBAWAH
untuk kembali ke KOLEKSI RESEPI

.


6 comments:

  1. lepasni bole buat tiramitsu ni tayah dok beli. sebekas 5 6 7 hengget. kalau buat sendiri bole makan sampai puas hati

    ReplyDelete
  2. inilah sebenarnya RAHSIA KEJAYAAN diet atkins, korangg patut cuba resepi ni, memang terbaik! dan boleh kurus cepat sebab kurang karbohidrat

    ReplyDelete
  3. menarik juga kan makanan atkin ni. cara buat pun takde la susah mana pun, asalkan rajin, semua pasti boleh ke arah kehidupan yang lebih sihat

    ReplyDelete
  4. bagus la resepi ni, patut cuba tau

    ReplyDelete
  5. bila ada resepi macam ni, barulah comfirm lulus diet

    ReplyDelete

Powered by Blogger.