Header Ads

Nak guna minyak mana satu nak buat sabun?

Buat sabun kali pertama agak memeningkan . Antaranya , kita akan tanya :
  • mana satu minyak yang patut digunakan untuk sabun pertama saya?
  • boleh ke kalau saya guna satu jenis minyak je ?
  • kenapa saya perlu tahu kegunaan minyak ni ?
  • takkan lah tak boleh guna minyak biasa ? dan lain-lain soalan .
Well, itu terpulang . Kegunaan minyak berbeza samada nak sabun yang banyak buih, yang melembabkan badan dll . Secara jujurnya , ia bukan takat kena tahu cara campurkan lye ke dalam minyak -untuk buat sabun . Penting untuk kenalpasti mana satu minyak untuk buat sabun yang sempurna . Kombinasi minyak tadi dengan minyak yang lain akan beri kesan kat final product . Dalam erti kata lain ; does it lather well ? is it hard enough ? etc.



So anyways , minyak ni semua biasa digunakan untuk membuat sabun dan senang nak dapat .

Minyak utk berbuih banyak :
1) Minyak kelapa
2) Minyak Palm Kernel

Minyak utk pelembab (guna 40-60%)
1) Minyak zaitun
2) Minyak kacang Macademia
3) Minyak Sweet Almond
4) Minyak buah Avocado
5) Minyak Apricot Kernal

Minyak yg boleh buat 'creamy lather'
1) Mentega shea
2) Mentega Koko
3) Mentega Mangga

So , kebanyakan minyak & bahan lain senang kita jumpa (walaupun baru kali pertama buat sabun) . Sebagai nasihat , atleast guna maksimum 3 jenis minyak sahaja . Kadang bila kita dah excited , habis semua minyak nak letak .

Sabarrrr .... kena faham bahawa setiap minyak hasilkan kesan yang berbeza . Dah terer buat sabun nanti barulah tambah lebih banyak jenis minyak . Harap entry ni boleh membantu kita start buat sabun sendiri .

Happy SOAPing

Info lanjut : EMA 0136483362

No comments

Powered by Blogger.