Header Ads

Kelas buat lip balm, jumpa kawan baru sama hobi.

Kelas buat lip balm, jumpa kawan baru sama hobi.
Kali pertama Ema buat lip balm masa dapat pengalaman buat sabun di Publika tempoh hari . 

Pernah tertanya-tanya cara buat , tapi dek kerana kekangan masa , manjang tak sempat je nak study . Alih-alih , dapat bonus knowledge , lepas belajar sabun cikgu Angel ajar pula cara buat lip balm . Seronok !

Bahan yang digunakan untuk buat lip balm seperti di bawah ni lah . Dan yang bulat tu ialah bahan yang telah dipilih , boleh pilih salah satu.

Kelas buat lip balm, jumpa kawan baru sama hobi.

Masukkan semua bahan . Beeswax , shea butter dan olive oil masukkan sekali . Boleh tambah vitamin E dan pewangi jika perlu . Ema lebih suka bau shea butter yang asli , soft je bau nya . Bukannya nak cium sapa pun kan ! Kih kih kih .

Kelas buat lip balm, jumpa kawan baru sama hobi.

Kena buat double boiler . Masak atas dapur letrik ya , ni kita panggil sebagai precaution untuk elakkan kehangitan berlaku . Aroma dah memenuhi ruang kelas lah ! Hihi

Kelas buat lip balm, jumpa kawan baru sama hobi.

Bila dah cair semua , terutamanya Beeswax tadi tu , masukkan dalam bekas lip balm . Bekas selalunya ada dijual dikedai botol pada harga posen posen . Dalam 10 minit , dah boleh pakai dah lip balm tadi . 

Kelas buat lip balm, jumpa kawan baru sama hobi.

Yang ni original color , kalau pakai di bibir pun untuk function moistkan kulit bibir . Bibir tak bertukar warna merah . Boleh cuba calit kat kulit . Tu nampak kan ??

Kelas buat lip balm, jumpa kawan baru sama hobi.

Okke sekarang ni Ema nak pergi dating kejap dengan husband . Takmau make up tebal-tebal , just pekena bedak muka dan calit lipbalm . Ok bye semua , nanti Ema sambung cerita d.i.y lagi .

Kelas buat lip balm, jumpa kawan baru sama hobi.

Kelas buat lip balm, jumpa kawan baru sama hobi.

Kelas buat lip balm, jumpa kawan baru sama hobi.

12 comments:

  1. eh ingat kacang kuda la tadi, rupanya beeswax. ohh macam tu cara buat lipbalm

    ReplyDelete
  2. owh..mudahnya..blh buat sendiri..:)

    ReplyDelete
  3. best nya buat sendiri...Mana nak dapat beeswax tu?

    ReplyDelete
  4. senang je buat kalau double boiler tapi bahannya tu nak beli di mana ye?

    ReplyDelete
  5. Memang senang nak buat sendiri... Tapi akak tak rajin... Sape2 yang berminat mesti teruja nak buat sendiri... Mungkin boleh cerita skit mana nak dapat bahan2 tu...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. meriahhhhnya belajar buat lip balm sendiri. da boleh ada produk sendiri ni
    Uyul Rosli | JDTBlogger & AFBDotMy

    ReplyDelete
  8. Lip balm. Tak pernah terfikir pula boleh buat lip balm. Dulu duk cari cara buat sabun ja ^^

    ReplyDelete
  9. Best bila dapat buat lip balm sendiri ni! hehe nak tempek bebanyak nanti tak ada hal! >_<

    ReplyDelete
  10. wah tahu buat lip balm sendiri rupanya

    ReplyDelete

Powered by Blogger.