Friday, March 18

Kelas buat lip balm, jumpa kawan baru sama hobi.

[10 gambar] Kali pertama Ema buat lip balm masa dapat pengalaman buat sabun di Publika tempoh hari . Pernah tertanya-tanya cara buat , tapi dek kerana kekangan masa , manjang tak sempat je nak study . Alih-alih , dapat bonus knowledge , lepas belajar sabun cikgu Angel ajar pula cara buat lip balm . Seronok !

Dalam kelas kena pakai topeng macam ni . Ema nyaris nak jadi ultraman je tapi sempat di'behave'kan oleh cikgu . HAHAHAAA .... ok , bahan yang digunakan untuk buat lip balm seperti di bawah ni lah .Dan yang bulat tu ialah bahan yang telah dipilih .


Masukkan semua bahan . Beeswax , shea butter dan olive oil masukkan sekali . Boleh tambah vitamin E dan pewangi jika perlu . Ema lebih suka bau shea butter yang asli , soft je bau nya . Bukannya nak cium sapa pun kan ! Kih kih kih ....


Kena buat double boiler . Masak atas dapur letrik ya , ni kita panggil sebagai precaution untuk elakkan kehangitan berlaku . Aroma dah memenuhi ruang kelas lah ! Hihi


Bila dah cair semua , terutamanya Beeswax tadi tu , masukkan dalam bekas lip balm . Bekas selalunya ada dijual dikedai botol pada harga posen posen . Dalam 10 minit , dah boleh pakai dah lip balm tadi . 


Yang ni original color , kalau pakai di bibir pun untuk function moistkan kulit bibir . Bibir tak bertukar warna merah . Boleh cuba calit kat kulit . Tu nampak kan ??


Okke sekarang ni Ema nak pergi dating kejap dengan husband . Takmau make up tebal-tebal , just pekena bedak muka dan calit lipbalm . Ok bye semua , nanti Ema sambung cerita d.i.y lagi .



Artikel Terkait


EmoticonEmoticon