Header Ads

Sos Prego ada B.A.B.I ??

KEPADA PEMINAT SPAGETI TERUTAMA PREGO.. SILA BACA!!

KEPADA PEMINAT SPEGHETTI ..........        

Vv ingin memesan kepada anda andainya anda membeli sauce tomato yang digunakan untuk memasak speghetti mestilah hati-hati. Apabila membeli makanan yang dibotolkan atau ditinkan dari luar negara, baca kandungannya terlebih dahulu .....        



Cerita dari seorang penggemar speghetti .......        

"Semalam, setelah memasak nasi, udang goreng dan etc. Anak saya nak makan mee speghetti. Memandangkan bahan-bahannya semua cukup, saya pun masakkanlah. Bila speghetti dah selesai dimasak, anak saya Kamal pun bertanya, umi daging kecil yang masin sedikit itu daging apa? 
**************************

Si abang Salim pun jawab rasanya macam keju balls......dikunyah rasa asin-asin.          
**************************

Anak saya Kamal makan sampai dua pinggan, sedap sangat spegetti Ummi masak dan kebetulan pula memang favouritenya, saya cuma sepinggan kecil sekadar nak rasa. Setahu saya sauce speghetti biasanya tomato dan kadang-kala ada mushrooms tetapi yang ini lain sedikit......          
**************************

Saya pun bergegas ke dapur, pergi lihat botol sauce yang diberi nama Italian Sausage for Speghetti keluaran PREGGO made in USA . Ligat mata baca label pada botol, hati dah tak sedap, tekak rasa mual macam orang hamil. 
**************************

Tiba-tiba terlihat INGREDIENTS: tomato, bla-bla, bla-bla..... ... pork minced meat! Astaghfirullaahalaziim........ saya masak speghetti dan saucenya mengandungi babi. Yang dah termakan babi, semuanya terperanjat! Yang nak diet anak perempuan Maryam dan adik lelaki Muhammad terselamat kerana mereka makan nasi. Kuah sauce spegetti dengan kualinya sekali saya buang. Yang tertelan spegetti babi terludah-ludah kesal tak sudah. 
**************************

Semoga Allah ampun dosa kerana alpa untuk membaca ingredients sebelum membeli. Saya kira sauce tomato manalah ada taruh daging babi. Kata orang tua-tua mimpi makan daging babi nak dapat REZEKI tapi kalau makan bukan dalam mimpi apa nak jadi? 40 hari doa tidak dikabulkan Allah andainya makan benda-benda haram.          
--------
ASTAGHFIRULLAAHALAZIIM. 
--------
Siapa-siapa ada air zam zam mintalah sedikit, saya nak bersihkan perut yang termakan babi. Tolonglah sampai sekarang rasa jijik dan mual. Taubat tak nak masak spegetti lagi."  


So, ambillah iktibar dari cerita ni. Sebelum nak beli sesuatu barang tu, tengok dulu bahan-bahannya. Jangan sampai jadi kes macam cerita tadi. Share cerita ni kat kawan-kawan. Tak rugi kalau share. Sekurang-kurangnya kita dapat pahala sebab share benda yang berfaedah. Kann?



Info khas (ReCap)

Untuk Saudara-saudaraku... Mungkin ramai  daripada Umat Islam tidak tahu bahawa label label yang bertulis "This product contain substance from Porcine."

Sebenarnya bermaksud, "Produk ini mengandungi bahan daripada Babi".

Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah "The source of  this gelatin capsule is Porcine", yang bermaksud, "Kapsul gelatin  ini diperbuat daripada Babi."

Berikut antara istilah Sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi bahan2 dari Babi:


  1. Pork:  Istilah yang digunakan untuk daging Babi di dalam masakan.
  2. Swine:  Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis Babi.
  3. Hog:  Istilah untuk Babi dewasa, berat melebihi 50 kg.
  4. Boar:  Babi hutan/liar.
  5. Lard:  Lemak Babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.
  6. Bacon:  Daging haiwan yang disalai, termasuk Babi.
  7. Ham:  Daging pada bahagian peha Babi. 
  8. Sow:  Istilah untuk Babi betina dewasa.  (Jarang2 digunakan). 
  9. Sow Milk:  Susu Babi. 
  10. Pig:  Istilah umum untuk seekor Babi atau sebenarnya bermaksud Babi muda, berat kurang daripada 50 kg.
  11. Porcine:  Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada Babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada Babi.
Sila sebarkan kepada semua saudara-saudara kita

No comments

Powered by Blogger.