Header Ads

Wajarkah Guna Iklan TV, Radio & Billboard?


Mengapa saya tak iklankan produk di TV , radio dan billboard highway ??

Ni jawapannya . Orang kenal . Tapi orang tak beli . Duit habis sebab nak bagi orang kenal . Anda kenal Milo ?? Anda beli tak milo ?? Anda kenal tapi anda tak beli Milo ?? 3 chanel marketing diatas cuma sesuai digunakan oleh syarikat gergasi yang sudah beroperasi lebih 3-5 tahun dengan modal pengiklanan yang ingin dihabiskan mungkin 1-2juta . Atau 5-10 juta . Berapa simpanan syarikat kita ?? RM300ribu ?? Jika ya , jangan berangan pergi ke chanel ini !

Nasihat saya , kalau setakat 1 billboard RM27k dan cuma ada satu tak payah lah . Nak masuk WHI RM25k cuma sekali juga baik tak payah ! Membazir . Nak buat , biar buat 3-3 sekali dan dihabiskan serentak modal RM1-2juta tu ! Dengar cerita Dherbs Terlajak Laris habiskan 1-2juta sebulan .

Chanel pengiklanan di atas bukan boleh dibuat bodoh-bodoh dengan tujuan nak glamour , perlu ada strategi yang betol . Kebiasaannya syarikat gergasi akan upah someone yang boleh buat ROI sehingga 200-300% dan keuntungan itu akan dapat dirasa pada tahun ke 2-3 . Masuk TV harini esok nak untung mana boleh ! Nak buat ROI 200-300% ini juga perlukan database .

Apa itu database ?? Nanti sambung . Ingat , jangan nak berbisnez cara diva !


Tips by Sofea Ilias

No comments

Powered by Blogger.