Header Ads

Pilih Rangkaian Pemasaran Yang Sesuai


Cuba 1 channel (kaedah/cara) marketing dulu sebelum pergi ke channel lain ! Ingat pesan tu . Mari baca nak bagi faham .

Chanel marketing ni ada banyak cara dan jenis . Untuk permulaan , pilih 1 channel marketing yang kos nya murah . Selepas 1-2 tahun @ selepas anda betul-betul menguasai channel pertama , baru beralih kepada channel kedua dan jangan dihentikan chanel pertama .

Sebagai contoh saya gunakan chanel marketing cara mengumpul tentera dropship pada awalnya . Kos marketing adalah ZERO . Setelah 2 tahun , saya keluarkan produk sendiri dan guna channel marketing ke 2 iaitu menggunakan FB Ads . FB Ads pula saya buat untuk branding sahaja . Saya tak menjual secara retails melalui FB Ads .

Selepas menguasai 2-2 cara di atas , saya mmpunyai dana yang banyak untuk buat FB Ads dan menjual secara retails . Kaedah 1-2 masih diteruskan cuma ditambah dengan chanel ke 3 . Walaubagaimanapun , saya belum puas menguasai chanel ke 3 ini jadi saya akan teruskan smpai 2-3 tahun lagi . Channel terakhir baru saya gunakan channel media massa dan elektronik dan habiskan 1-2 juta .

Ingat , tak ada duit buat cara tak ada duit ! Syarikat baru tak kan sama channel marketing nya dgn syarikat lama . Bajet tak sama ! Untung pun tak sama . Biarlah owner syarikat lama nak pakai Porsche pon , kita yang baru ni belajar pakai Vios dulu . Fahamkan . Ingat , jangan berbisnez cara diva !


Tips by Sofea Ilias

No comments

Powered by Blogger.