Header Ads

3 Mainan Dalam Modal Bisnes


Ini penerangan lanjut . Pilih bisnez yang ada TIGA mainan . Untung kecil mainan besar , untung besar mainan besar , untung besar mainan kecil .


SKII vs PRODUK KECANTIKKAN MURAH SAFI

Saya beri analogi paling mudah . Produk kecantikan SKII lawan produk kecantikan murah Safi . SKII cuma mampu menjual 10,000 barang setahun untuk mencapai kuata keuntungan sebanyak 100juta . Margin keuntungan yang diambil 150% . Contoh barang berharga RM20 dijual dengan harga RM800 (contoh)

Safi pula mampu menjual 1,000,000 setahun untuk mengalahkan keuntungan 100juta SKII . Hairan bukan ?? Mungkin SKII lebih ekslusif dan mahal tetapi jualan tahunan Safi lebih banyak walaupon ia murah !

Ini berlaku kerana Safi menggunakan mainan untung kecil . Mereka sukakan volume ! Barang murah boleh meningkatkan permintaan seterusnya meninggikan volume dan kuantiti ! Margin keuntungan yang begitu sedikit diambil . Produk kos RM1 , dijual dengan harga RM10 . Orang yang mampu membeli Safi adalah 100x daripada orang yang mampu membeli SKII .

Kesimpulan mudah , kita boleh tentukan sama ada mahu main margin kecil atau besar ! Jadi anda suka pakai Safi atau SKII ??


Tips by Sofea Ilias

No comments

Powered by Blogger.