Thursday, December 14

Topeng Superhero Untuk Kanak-Kanak Kanser

Jelajah LUBUKSENI.com
Alhamdulillah kali ni Props Vetoselfy dapat order 150pcs topeng superhero untuk kanak2 kanser. Dahlah mintak last minit, pastu tu Lisa siapkan dalam masa 3 hari je tau ! Sayang kalau nak tolak tp sbb untuk kanak2 special kita buatkan. Gila tak gila hahahahaha. Sampai lupa nak mandi sampai tak sikat rambut sampai lupa hari apa hehehe >.<

Siap print semua mask atas mouting board.

Operasi memotong topeng.

Dah siap potong shape mask tu, kita potong pulak bahagian mata.

Lepas tu tebuk pulak lubang kiri kanan untuk pasang tali. Eh baymax ni, mesti comel siapa yang pakai nanti..

Sebelum nak pasang tali, kita potong dulu tali getah ni banyak2 ikut sama panjang.

Dah siap pasang tali kiri kanan. Jap cuba teka ni mask apa ?? jeng jeng jengg...

Dah siap pasang tali, kita buat kemasan pada props. Maksudnya kot ada yang potong tak kemas atau ada ink yang hilang, kita betulkan.

Dah siap, akhir sekali kita letak label VetoSelfy kat belakang mask ni. Sesiapa insan bertuah yang dapat mask ni, jangan lupa follow ig dan like page fb kita tauu. Muah siked:*

  Dah siapp gaisss !! Ready to post :)

Gantikan backdrop tisu dengan kertas, menjadi jugak.

Jelajah LUBUKSENI.com
bilik-pelamin-tisu-atau-kertas

Biasa dengar orang buat backdrop guna tisu kan? Macam Ema sendiri dah ada pengalaman buat backdrop tisu sebanyak 4 kali. Kesemua hasil seni guna tisu tu, Ema kongsikan dalam blog ni. Klik je link kat bawah ni kalau uols nak tahu bajet, cara buat dan sebagainya:



Cara buat guna kertas tak jauh beza bila uols gunakan tisu. Kalau boleh gunakan kertas origami berbentuk petak, lagipun lebih nipis. Masa ni disebabkan pengalaman pertama Ema guna kertas, jadi banyak juga terlepas pandang. Boleh pulakk beli kertas A4 , tak pepasal ada kerahan tenaga gunting kertas tu jadikan bentuk petak. Hik hik.


Dawai yang digunakan agak berbeza. Kalau guna tisu, uols guna dawai mata punai. Yang ni jenis petak (sebab time tu tak jumpa yg mata punai punya) Hahahaa...  Jom tengok apa jadi lepas tu.

bilik-pelamin-tisu-atau-kertas

LUBUK SENI

Tali rapia tu kenkonon buat macam garisan la. Ikut kreativiti uols, kalau rasa nak guna marker pen je pun boleh. Takde sapa kisah, takde sapa pun nak marah. Hahaha suka hati hangpa la.


Disebabkan guna kertas lebih tebal dari tisu, uols kena buat kerja lebih sikit. Kena tembakk dengan gam supaya kertas tu lekat kat dawai. Tisu boleh sumbat je sebab dia nipis dan ringan.


Depan belakang dawai tu kena tembak dengan gam je. Sejujurnya, agak leceh dan amik masa lebih sikit berbanding tisu. Cuma kelebihannya, bila pilih kertas uols boleh request apa-apa kaler. Tak macam tisu, terhad kat warna tertentu. Okke la selebihnya, jom layan gambar kat bawah:

LUBUK SENI

bilik-pelamin-tisu-atau-kertas

bilik-pelamin-tisu-atau-kertas

LUBUK SENI

Palang kayu untuk sangkut backdrop kertas ni Ema dah tunjukkan kat >PELAMIN JIMAT GUNA TISU< sama je buatnya, jadi tak payah la Ema terangkan lagi. Kejang jari ni dok typing je tau. Hihi


Tu dia pengantin gojes, NUR HAZWANI BINTI KAMARUDDIN, my super buddy forever. Tahniah beb, selamat melayari bahtera perkahwinan buat pengantin baru Wani dan Pojie. Semoga bahagia till jannah, dikurniakan rezeki melimpah ruah dan anak-anak yg soleh solehah. 

bilik-pelamin-tisu-atau-kertas

Alhamdulillah dia heppi sangadd dengan bilik pelamin hiasan backdrop tisu ni. Ema pun opkos double heppi bila dia hepi. InsyaAllah kalau ada sesaper nak tanya pasal backdrop kertas ni, tanya je. Ema sangat berbesar hati nak jawap semua soklan berkaitan hasil seni kat lubukseni.com

LUBUK SENI

Memana yg kurang kat backdrop kertas Ema buat ni, minta maap sangadd. Consider tu first time Ema buat. TIPS LAIN UNTUK BACKDROP KERTAS:
  • Lebih cantik kalau gunakan maksimum dua warna. 
  • Kalau nak tiga warna, makesure jangan terlalu kontra. 
  • Ohya, gunakan warna langsir yg lebih kurang kalernya dengan backdrop kertas. Sebabnya, kaler kertas lebih terang memancar berbanding tisu yg nampak lembut bila dalam gambar. 
Okke la rasanya tu aje nak kongsi. Apa pendapat uols, lebih sukakan backdrop guna tisu atau guna kertas? Tinggalkan komen uols kat bawah ni untuk rujukan yg lain. Thanks.

Wednesday, December 13

Semua props merah jambu! Uishh peminat tegar pink.

Jelajah LUBUKSENI.com
lubuk seni

Ya Allah siapa die-hard-fan color pink boleh geng dgn customer ni. Senang je customer ni nak semua pink, design nak sama je pastu tulisan nak hitam putih je . Papepon comel je awokk ni kan Izzatul Amirah dari seremban Thankyou dear sbb berminat dgn props Vetoselfy. Alhamdulillah. Semoga sentiasa dimurahkan rezeki. Aminnn


Dapatkan harga promosi terkini, follow IG :

Nak tempah props sendiri
tapi... takde idea nak buat camne? 
Nahh uols pilih je design, KLIK SINI .

Ups.

Dah ada design dan nak order terus,
Dapatkan juga FREE advise dari Lisa,
klik je link whatsapp dibawah

Taman kalerful dihasilkan dari gula², plastik dan banyak lagi.

Jelajah LUBUKSENI.com
Tanya Schultz dan Pip & Pop

Hasil kerja artis seni dari Australia, Tanya Schultz dan Pip & Pop. Diorang ni menghasilkan taman kalerful. Menariknya, taman ni menggunakan pelbagai bahan yang diguna pakai setiap hari. Antaranya ialah: gula, glitter, gula-gula, bunga plastik dan bahan² lain. 

Tanya Schultz dan Pip & Pop

About Pip & Pop:
Australian artist Tanya Schultz works as Pip & Pop practice embodies both independent and collaborative processes across varying disciplines including installation, painting, wall-works and sculpture.

Often ephemeral, her meticulously constructed and highly detailed works embrace notions of abundance, utopian dreams and fleeting pleasure. She is fascinated with ideas of paradise and wish-fulfillment described in folk tales, mythologies and cinema.She has exhibited her work throughout Australia, Japan, Taiwan, Hong Kong, Germany, Netherlands and the UK.

Nak tahu lebih banyak gambar menarik projek seni Pip & Pop, klik (tengok sini).

Tanya Schultz dan Pip & Pop

Tanya Schultz dan Pip & Pop

Tanya Schultz dan Pip & Pop


Tanya Schultz dan Pip & Pop


















Amacam? cantik kan?