Sunday, November 19

Photobooth 'chalkboard' untuk jamuan makan.

Jelajah LUBUKSENI.com

Ini antara photobooth paling digemari oleh kastemerr kami. Ye, tidak terhad kepada hitam & putih, jenis "chalkboard" ni masih penuh kaler sebab kami guna kapur warna jenis fluorescent. 

Ohya ni gambar lama tau. Ini gambar lama masa EmaLisa dapat job jamuan Hari Raya tahun 2015. 

Sekarang, untuk tempahan chalkboard, we'ols guna besi stand. Jadi nampak lebih kemas la berbanding gambar ni. Apa pun jom layan beberapa gambar tetamu di photobooth ya. PM detail wasap.my/60136483362











Saturday, November 18

Terima kasih Nurul dari Batu Kikir order props.

Jelajah LUBUKSENI.com


Nak tempah props sendiri
tapi... takde idea nak buat camne? 
Nahh uols pilih je design, KLIK SINI .

Dah ada design dan nak order terus,
klik je link whatsapp dibawah

Buat sendiri kerusi, hias macam nak letak kat pelamin.

Jelajah LUBUKSENI.com

Kerusi ni kecik aje, 
muat punggung 1 dewasa dan 1 kanak-kanak. Hehehe. 

Kerusi ni sesajerr buat kot leh buat gosip anak beranak di kala petang kanss. Memang buat dari A to Z. Ema sendiri yang amik ukuran, gergaji kayu tau, dari mula sampai habis.

Maap la, takde plak gambar step by step sebab excited sangadd buat kerusi ni. Melayan dari pagi sampai petang. Kalau ayah ema buat, kompom sejam dua je. Hiks.

So gambar bawah ni, kerusi yang dah siap la. Pastu mintak tolong sama2 dengan adik Ema angkut kerusi ni bawah masuk dalam rumah sebab nak pakaikan "baju" pulaks.


Kain ni semua dari kain lebihan. Mama Ema ni tukang jahit. Jadi, banyak lah kain lebih buat matching kain. Habis selongkar stor mama, jumpa kain kaler gold ni. Ema pun jahit la, cantum sana sini sampai tertutup semua kayu tu.


Bila dah siap, macam ter-lawa sangad pulak. Ala-ala singgah sana Maharaja gittew. Hihi ayat perasan~ okke la dah siap. Lepas ni nak layan projek ape entah lagi. Hehe

Friday, November 17

Pelamin nikah RM21, ter-over jimat sebab guna tisu.

Jelajah LUBUKSENI.com

Hah ingat lagi tak kisah viral pelamin jimat guna tisu? 

Masa tu memang niat nak sanding atas pelamin simple & jimat. Tak sangka pulak ramai yang minat dengan hasil seni tersebut dan menjadi tular kat media sosial. Pastu, Ema kongsikan kat Pelamin Jimat Guna Tisu (klik sini)

Kali ni, Ema nak kongsi guna tisu buat PELAMIN NIKAH pulak. Waktu ni, Ema buat pelamin khas untuk adik Lisa menikah.


Opkos sangat jimat. Hype! Nak lagi menarik, tambah kain langsir mak korangg, FREE je. Hahahahaa. Alaa, kalau beli kain jersey baru pun tak sampai RM50 tau. If uols tak rajin ber-DIY macam kami, upah je lahh orang buat. Dalam 300 ke 400.

PESANAN KHIDMAT MASYARAKAT

RM21 tu untuk rege tisu aje. Kalau semua serba serbi beli baru cecah RM200 gak macam Ema buat Pelamin Jimat Guna Tisu dulu. Harga still murah sebab buat sendiri / DIY. Kebanyakkan barang semua ada kat rumah, tinggal beli tisu je. Jangan Ema dikecam dahh la. Hihi

ALATAN/BAHAN
tisu x 10 bungkus RM2.12 = RM21
dawai mata punai
paku simen untuk sangkut dawai
*latar belakang tu nak letak kain boleh, taknak letak pun boleh. Kain jersey (Ema recycle balik kain yg guna masa Ema sanding & buat Pelamin Jimat Guna Tisu
salotepp
pasu hiasan jika ada
carpet jika ada
bantal duduk jika ada
dan alatan & hiasan lain yang bersesuaian

Sebenarnya step by step cara buat dah ditunjukkan dalam entry Pelamin Jimat Guna Tisu. Jadi daripada entry tersebut, uols dah boleh tahu cara buat. Bila dah faham, barulah ada idea nak kembangkan lagi pelamin tisu ni jadi memacam.

ni keadaan rumah sebelum kerja kerja pelamin bermula

kami gunakan salotepp tampal kat dinding. Pastu tembak gam gajah kat situ & lekatkan jain jersey tadi. Ohya, sebelum tu, korangg buat draf ya nak buat pelamin gaya apa. Jangan men tembak merata japgi kena bukak balik dah satu hal.

Kalau nak buat cara ni, make sure kiri kanan tu panjang nanti boleh tarik dan ikat dua macam dalam gambar. Kengkonon langsir besarr la. Hehehe

Camni la rupanya. Sibuk je la budak tu layan kartunn. Iskk. Untuk bunga hiasan, uols recycle, pakai je apa yg ada. Kumpulkan semua yg ada dalam rumah, nanti baru ada idea nak gabungkan bunga kaler apa.

Tanda harga pun ada lagi yang tak bukak. Alkisahnya, dulu beli bunga ni terus sumbat ke pasu. Setangkai 5 kuntum bunga camni, uols boleh dapat RM3.50. Kena pandai cari sebab paling mahal untuk bunga yg sama, ada yang jual sampai RM8 setangkai.

Berangan sikit nak letak tisu kat mana. Ikutkan Ema nak penuhkan tisu kat bahagian bawah tu aje. Sebab nanti nikah, pasangan dok lantai, takde kerusi pun pelamin ni. Hiks.

Bahagian dawai yang dipotong, uols lipat dua & tampal (depan belakang) guna salotepp. Sebabnya, kalau tak buat camni, dawai akan menarik kain. Nanti kain jersey nampak tak lishinnn dan berkedut kann? Dalam gambar jadi tak lawa la.

Ema potong panjang dari hujung kanan dinding ke hujung kiri dinding. Buhh paku simen pastu sangkut je dawai ni. Tarik setegang yang boleh ya. 

Kalau panjang sangat, kat tengah dinding tu pun kena ada penyangkut untuk sangkut dawai punai tu. Sebabnya nak bagi dawai bebetul rapat ke dinding. Faham ke ni?

Waktu ni Ema baru buka 3 kotak tisu berlainan jenis. Pernah jumpa takk tisu ni? Cara sumbat tisu ke lubang dawai, uols boleh rujuk Pelamin Jimat Guna Tisu.

Buat sebaris demi sebaris. Kalau uols fokus, semua ni boleh settle beberapa jam sahaja. Takde la ngadap sampai satu hari. Masa Ema buat, dari mula sampai habis dalam 5 jam (sambil melayan borak dan layan juga cerita hindustan time tu, tu yg lama tu) Hihi

Cantik kan? Ema bebetul suka pelamin tisu ni.

Okke la, dah separuh penuh. Lagi separuh je lagi.

Sekarang nak buat bahagian duduk pulak. 

Ema takde carpet lawa. Nak beli baru semata² pakai sehari ni memang agak kedekut. Hiks. Jadi Ema gunakan alas meja berbulu yg kami guna untuk photobooth. Taraaa jadi pun carpet mahal ni ! Hehehe. Tindih je diknon & tegangkan. Dah siap.

Amboi lawa sangaddd ni. Siap dah pun pelamin nikah jimat. 

Gambar atas ni kebanyakkannya pakai kamera enpon cokia je, tu pun dah lawa dah. Ada bajet lebih, kita upah photographer. Kompom gambar uols semua esklusipp belaka macam gambar bawah ni.


Ramainya adik Ema dalam gambar ni, semua ada tau. Dari kiri : adik no.2 (ann), mama, adik no.4 (umai), adik ipar (amir), adik no.1 (lisa), adik no.3 (maisa), ayah, Ema



Majlis berjalan lancar dan mereka selamat dinikahkan. Alhamdulillah. Tahniah Lisa & Amir, semoga kamu saling menyintai till jannah dan menikmati hidup bahagia bersama. Aminn.

Seronoknya guna WD, pelbagai kebaikan dapat rasa.

Jelajah LUBUKSENI.com

Seronoknya guna WD, capokk capok kat muka surut entah kemana.

Seronoknya guna WD bila kesan jerawat makin pudar. Paling seronok bila jeragat yang sebelum ni payah nak hilang, makin ghaib ditelan masa.

Seronoknyaa guna WD, sudah lahh cara guna tersangadd mudah. Macam tak percaya, calit di nadi pun boleh cantik sampai ke muka.

Seronoknya guna WD, muka makin halus suci. Dari jaohhh kawan tanya, ehh pakai skincare apa tu? Tak nampak macam solek tapi kenapa muka cerah berseri awet muda. Rahsianya guna je si kenidd merah jambu ni, selesai masalah.


Berminat nak tanya lelebihh?
Whatsapp aje Ema 0136483362

Thursday, November 16

Repeat dua tanpa ragu, lebih berbaloi dan menjimatkan.

Jelajah LUBUKSENI.com

Betul tu hakakk manis, adikk cantik. Kebanyakkan kastemerr yg dah pernah cuba WD tanpa ragu diorangg repeat dua tiga teruih.

Sebabnya takut kehabisan stok aje. Asal restock je, lishin. Asal lishin je, stok habis la tu. Punya lahh tinggi permintaan krim kenidd ni kerana mampu memenuhi kehendak keperluan para wanita.

Uols takyah fenin kepala pikir ehh krim ku dah nak habis. Mujur ada extra. Tak lengkap rasa kalau krim ni habis tanpa sempat ada penganti. Pi mana mana wajib ada seketul WD dalam beg tau.

Harga promosi 75 masih on. Jangan terkejut kot tetiberr harga balik semula ke harga normal iaitu 95 ya. Order sekarang jimat 20, order dua unit terus uols jimat 40. Best kan?


Mehh lekaihh borak tepi


Info lanjut, klik link